امروز: شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/27]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 9675 تاریخ انتشار: شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۴:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

سید جعفر حمیدی؛

شاهنامه سرشار از الفاظ هنرمندانه است/ فردوسی یک هنرمند به تمام معنا بوده است

خبرایران: سیدجعفر حمیدی، استاد دانشگاه بهشتی گفت: اگر به شاهنامه فردوسی بنگریم الفاظ هنرمندانه زیاد به چشم می‌خورد که این بیانگر آن است که فردوسی یک هنرمند به تمام معنا بوده است.
شاهنامه سرشار از الفاظ هنرمندانه است/ فردوسی یک هنرمند به تمام معنا بوده است

به گزارش خبرایران از ستاد خبری سرای اهل قلم بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، نشست جلوه‌های هنر در شاهنامه با حضور یاسر موحد فرد، دبیرکل بنیاد فردوسی، منصور وفایی، نقاش قهوه‌خانه‌ای، قدمعلی سرامی،  استاد دانشگاه و محقق، احمد معین سلوکی، شاهنامه‌خوان و سیدجعفر حمیدی، استاد دانشگاه بهشتی عصر روز جمعه 25 اردیبهشت ماه در سرای اهل قلم برگزار شد.

در ابتدای این نشست موحدفر که مدیریت این نشست را برعهده داشت اظهار کرد: به مناسبت روز فردوسی برنامه‌های گوناگونی در سراسر ایران در حال برگزاری است که این مراسم نیز یکی از آن برنامه‌هاست.

وی ادامه داد: ابیات شاهنامه در گذر زمان سخن گفتن را به ما یاد داده است زیرا در لایه لایه‌های این ابیات سخن‌ها و مفاهیم زیادی نهفته است که به جامعه منتقل شده است.

حمیدی که سخنران بعدی این نشست بود با اشاره به آمدن الفاظ گوناگون در شاهنامه بیان کرد: فردوسی در کتاب شاهنامه بیش از چهارصد بار از کلمه هنر استفاده کرده که این اهمیت هنر و هنرمندان را می‌رساند. به‌شخصه معتقدم که فردوسی یک دانشمند، هنرمند، منجم، ریاضی‌دان و شاعر بزرگ است که هنرمندانه درباره زیبایی‌ها سخن گفته است.

وی ادامه داد: فردوسی همچنین چندصدبار از واژه گوهر استفاده کرده است که این کلمه به معنی مال و ثروت نیست، بلکه به معنی ایرانی بودن است. ادب، انسان را از لغزش باز می‌دارد و به همین دلیل است که ما به یادگیری ادبیات تاکید ویژه‌ای داریم. 

این استاد دانشگاه در توضیح نقش هنرمند گفت: هنرمند تنها فردی است که بازنشسته نمی‌‌شود زیرا هنر انسان را خسته نمی‌کند وتنها به ترقی فکر می‌پردازد.

 

مردم شاهنامه و فردوسی را نشناخته‌اند

در ادامه این نشست منصور وفایی با اشاره به زیبایی‌های شاهنامه اظهار کرد: هزار سال از انتشار شاهنامه می‌گذرد اما هنوز نه شاهنامه و نه فردوسی درست به مردم معرفی نشده است. فردوسی درک بالایی از مطالب داشت و به شدت انسان تصویرسازی بود به نحوی که گاهی اوقات فکر می‌کنم فردوسی یک نقاش حرفه‌ای بوده است.

وی ادامه داد: عده‌ای معتقدند که برخی ابیات فردوسی مبهم است اما این نظریه غلط است زیرا این افراد فردوسی را نشناختند و پی نبردند که وی یک انسان نابغه بوده و هیچ بیتی را بی‌دلیل نیاورده است.

 

باید لایه‌ها را کنار بزنیم تا به عمق صحبت‌های فردوسی پی ببریم

سرامی که آخرین سخنران این نشست بود با اشاره به صحبت‌های دیگر سخنرانان گفت: معنی گوهر در شاهنامه همان ژن است اما هنر کارهایی است که بر اساس استعدادهای ذهنی و تلاش آدمی ایجاد می‌شود و ژن افراد در شکوفایی آن بی‌تاثیر نیست.

وی ادامه داد: باید لایه‌های شعری را کنار بگذاریم تا بتوانیم به عمیق صحبت‌های فردوسی پی ببریم. گوهر کلمه بسیار مهمی است که در شاهنامه بارها و بارها به آن تاکید شده است زیرا  گوهر مکمل هنر است و اگر نبود هیچکدام از ما نمی‌توانستیم هنر را بیاموزیم.

بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «خواندن، گفت‌وگو با جهان» تا  امروز 26 اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی(ره) برپاست.

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب