خبرایران: مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی گفت: 10 سال است که 70 تا 75 درصد بازار کنجاله سویا توسط یک واردکننده به کشور مدیریت میشود که در کنار آن ممنوعیتی برای دیگر واردکنندگان وجود ندارد اما نباید یک نفر انحصار واردات را در دست بگیرد.
به گزارش خبرنگارخبرایران، نشست خبری « آخرین وضعیت صنعت مرغداری کشور و قیمت ها» صبح امروز سه شنبه 2 مردادماه 1397 با حضور«دکتربرومند چهار آیین» مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور و اصحاب رسانه دراتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشوربرگزار و دراین نشست خبری «برومند چهار آیین» مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشورو درمورد آخرین وضعیت صنعت مرغداری کشور و قیمتهااظهارداشت: قیمت پیشنهادی ما برای هر کیلوگرم مرغ زنده 6 هزار و 800 تومان و برای مصرف کننده 9 هزار و 600 تومان بود اما با قیمت 9250 تومان موافقت شده است.
چهار آیین تصریح کرد: قیمتگذاری دستوری دولت کمکی به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نمی کند، ابلاغ دیرهنگام قیمت مرغ، همان سرکوب قیمت کارشناسی شده و در شرایط کنونی با قیمت های دستوری نمی توان بازار را کنترل کرد زیرا اگر سود اقتصادی تولیدکننده تامین نشود، علاوه بر کاهش تولید و عرضه با افزایش قیمت ها مواجه می شویم.
وی خاطرنشان کرد: هزینه های تمام شده گوشت مرغ بالاست؛ دلیل آن نرخ تورم و هزینه های حلقه های مرتبط با صنعت طیور است که مستقل از یکدیگر اثرگذارند؛ به عنوان نمونه واحدهای تولیدکننده، واحدهای جوجه یکروزه، کشتارگاه ها و کارخانه ها مستقل از هم، فعالیت دارند و همین مساله سبب افزایش قیمت ها می شود.
چهارآیین ابرازداشت: قیمت منطقی گوشت مرغ برای مصرف کنندگان 10 هزار تومان است؛ اکنون قیمت تمامشده هر کیلوگرم مرغ زنده برای تولیدکننده 6 هزار و 200 تومان است که با احتساب سود هشت درصدی باید 6 هزار و 800 تومان خریداری شود در حالی که اکنون نزدیک به 6 هزار تومان خریداری می شود و این یعنی زیان 600 تا 700 تومانی در هر کیلوگرم برای تولید کنندگان خواهد بود.
وی عنوان داشت : با توجه به وضعیت کنونی تولید گوشت قرمز در کشور و جهان، به نظر می رسد در 25 سال آینده گوشت قرمز حکم خاویار را پیدا کند، بنابراین گوشت مرغ می تواند جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز باشد و در سالیان گذشته ضریب تبدیل برای مرغ گوشتی پنج بود و و ماه ها زمان می برد تا مرغ به وزن یک کیلوگرم برسد و منظور از ضریب تبدیل یعنی به ازای مصرف پنج کیلوگرم دان، مرغ یک کیلوگرم می گیرد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشورتاکید کرد: امروزه با اصلاح نژاد و تغذیه مناسب، 42 روز نیاز است تا یک جوجه، مرغ گوشتی شود؛ یعنی متوسط ضریب تبدیل آن در کشور 1.9 و در دنیا به 1.6 کیلوگرم رسیده و دلیل بالا بودن ضریب تبدیل در کشور را «استفاده از روش سنتی و دستی در تغذیه مرغ» است.
وی اضافه کرد: البته در واحدهای صنعتی تولیدکننده مرغ گوشتی ضریب تبدیل 1.7 است و پیشبینی می شود در 10 سال آینده به 1.2 برسد؛ یعنی جوجه مرغ با مصرف 1.200 کیلوگرم غذا، یک کیلو گوشت تولید می کند.
چهارآیین در مورد بی تاثیر بودن ارز یارانهای برای واردات کنجاله سویا و ذرت و انحصار واردات توسط یک نفرتصریح کرد: دولت به چند گروه ضروری و کالای اساسی ارز یارانهای اختصاص داده که کنجاله سویا و ذرت نیز جزو آن است که با ثبت سفارش، واردکنندگان امکان دریافت ارز را دارند و مشکل این بخش در نقص شبکه توزیع و پخش مویرگی آن است زیرا به جای اینکه نهادههای وارداتی مستقیم به دست تولیدکننده برسد پس از عبور چند مرحله، از دست واسطه و دلال به دست تولید کننده می رسد.
وی افزود: حدود 10 سال است که 70 تا 75 درصد بازار کنجاله سویا توسط یک واردکننده به کشور مدیریت میشود که در کنار آن ممنوعیتی برای دیگر واردکنندگان وجود ندارد اما نباید یک نفر انحصار واردات را در دست بگیرد وایراد اساسی درتوزیع شبکه مویرگی است که واسطهها ورود میکنند و قیمت ها دست خوش تغییرات سینوسی میشود ازسوی دیگر نداشتن نقدینگی توسط تشکلها و تولیدکنندگان و زیان دهی سه سال متوالی تولیدکنندگان سبب شده آنها به سمت دریافت وام با «سودهای ربادار» بروند که اگر روند به همین شکل ادامه یابد به طور قطع خطرآفرین است.
چهارآیین درخصوص نقش شرکت پشتیبانی اموردام درتنظیم بازارنیز تاکید کرد: این شرکت 50 هزار تن کنجاله سویا وارد کرد که از طریق تشکلها توزیع ومنجر به کاهش قیمت ها شده به گونه ای که هر کیلوگرم کنجاله سویا آرژانتینی 2 هزارو 410 تومان و ذرت برزیلی 110 تومان است و اکنون در بازار، کنجاله سویا با نرخ 2 هزار و 800 تومان و ذرت برزیلی یک هزار و 300 تومان به فروش می رسد.
وی ادامه داد: برنامه تشکلها، ورود به واردات است تا نهاده پس از واردات، مستقیم در اختیار تولیدکننده قرار گیرد و همین امر موجب کاهش قیمت نهاده ها می شود و ۹۰ درصد نهاده ها و ۷۰ درصد واکسن های موردنیاز تولید کنندگان مرغ گوشتی از طریق واردات تامین می شود و اکنون 2 میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید می شود که افزایش آن به سه میلیون تن نیز امکانپذیر است و طبق آمارها سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور ۲۵ کیلوگرم است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشورتاکید کرد: شمار تولیدکنندگان مرغ گوشتی در کشور را 24 هزار واحد است و اکنون ساختار خرده مالکی و پراکنش واحدهای تولیدی در کشور، صنعت مرغ گوشتی را با بی نظمی مواجه کرده است زیرا مرغداری های متفاوت با ظرفیت های مختلف در حال تولیدند و به عنوان یک کارشناس ومتخصص بخش به صراحت اعلام می کنم استفاده ازهورمون درتولید مرغ شایعه ای بی اساس است وحتی با بروز و شیوع بیماریهایی نظیر آنفلانزای پرندگان مصرف مرغ هیچ مشکلی ندارد.
وی یادآورشد: با وجود اینکه در سال 1395 نزدیک به ۷۰ هزار تن مرغ صادرشد اما صادرات این محصول در سال گذشته و امسال به طور تقریبی متوقف شده و قیمت مرغ تولیدی رقابتی نیست و دولت نیز مشوق های صادراتی اختصاص نمی دهد، ضمن اینکه از دولت تقاضا کرده ایم به جای مشوق صادراتی، تسهیلات کم بهره ارائه کند تا تولیدکنندگان بتوانند صادرات انجام دهند.
چهارآیین افزود: کشورهای واردکننده مرغ از ایران تقاضای مرغ سایزبا اندازه مشخص دارند؛ از جمله اینکه عراق و افغانستان مرغ با وزنی معادل یک کیلو و ۲۰۰ گرم را می پسندند در حالی که در کشورمان مرغ با وزن بالای یک کیلو و ۸۰۰ گرم تولید می شود، بنابراین اندازه نبودن مرغ های تولیدی یکی از موانع اصلی صادرات است.
وی درپایان سخنان خود گفت: به نظر می رسد اگر بتوانیم تسهیلات کم بهره دریافت و مرغ مناسب تولید کنیم سالیانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تن از آن را می توان صادر کرد و مصرف مرغ سایز در کشور باید فرهنگسازی شود چرا که این مرغ ها کمترین چربی را دارند و برای هضم مناسب هستند و می توانند راحتر مورد استفاده قرار گیرند.