امروز: دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/29]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 21807 تاریخ انتشار: پنج شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۳:۱۵:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

چند صد کیلومتر از جنگل ها و مراتع کشور را امسال از دست خواهیم داد؟

خبرایران:در سال گذشته و با آغاز فصل گرما آتش سوزی های گسترده ای در جنگل ها و مراتع کشور آغاز شد و به دنبال آن هزاران هکتار از اراضی ملی طعمه حریق شد.
چند صد کیلومتر از جنگل ها و مراتع کشور را امسال از دست خواهیم داد؟
به گزارش خبرایران ،در سال گذشته و با آغاز فصل گرما آتش سوزی های گسترده ای در جنگل ها و مراتع کشور آغاز شد و به دنبال آن هزاران هکتار از اراضی ملی طعمه حریق شد؛ سلسله حوادثی که صرف نظر از خسارت های میلیاردی، نقش موثری در افزایش پدیده گرد و غبار، بیابان زایی و نابود کردن حیات وحش ایفا کرد و چیزی حدود یک هفتم مساحت دریاچه نمک را در بر گرفت. حالا سئوال این است که در سال جاری سرنوشت جنگل ها و مراتع کشور چه خواهد شد؟
 در سال گذشته و در مجموع آتش سوزی هایی که در جنگل ها و مراتع کشور رخ داد بیش از 10 هزار هکتار از پوشش گیاهی کشور نابود شد؛ اتفاقی که به گفته بسیاری از کارشناسان و مسئولان از جمله رئیس سازمان جنگل ها و مراتع در 95 درصد موارد متأثر از عامل انسانی بود و در سال 94 نیز بر اساس گفته های رئیس سازمان جنگل ها و مراتع در سال 94 بیش از 44 هزار هکتار از اراضی کشور را سوزاند. مساحتی که در مقام قیاس چیزی حدود دو سوم مساحت دریاچه نمک است.
 
نقش عامل انسانی در افزایش آتش سوزی و نابودی جنگل ها و مراتع ملی را باید از دو بعد بررسی کرد. نخست بحث پیشگیری که به ابزار نظارتی و فرهنگ سازی قوی نیاز دارد و اگر در این بخش مشکل وجود داشته باشد، ناگزیر آمار کمی افزایش خسارات بالا خواهد رفت. موضوع دیگر دفع آتش سوزی و مقابله با آن به صورت موثر و سریع از سوی مسئولان امر است اگر ابزار، سرعت و توان کافی وجود نداشته باشد، افزایش حجم خسارات وارده امری بی بدیل خواهد بود.
 
اکنون و در شرایطی که به آرامی به فصل گرم سال نزدیک می شویم، بروز خسارت های ملی در سطح جنگل و مراتع کشور به سان سال های گذشته نیز اجتناب ناپذیر است. برای اینکه بدانیم در فصل گرم سال با چه حجمی از خسارت های آتش سوزی در مراتع و جنگل های کشور رو به رو هستیم و در مقابل باید چه اقدامی انجام شود، نیاز است تا مروری به حجم و میزان خسارت های سال گذشته بیاندازیم.
 
در تابستان سال جاری سرنوشت جنگل ها و مراتع کشور چه خواهد بود؟
 
 آنچنان که در تصویر بالا دیده می شود، در فصل گرم سال 95 و در مجموع آتش سوزی های ملی که در جنگل ها و مراتع کشور رخ داد، در مجموع بیش از 10 هزار هکتار جنگل و مرتع در آتش سوخت. در میان همه آتش سوزی های رخداده عواملی مثل خشک شدن پوشش گیاهی، نبود بارندگی در فصل گرم و افزایش دمای هوا به عنوان عوامل طبیعی و اقدام عمدی و بعضاً سهوی انسان ها در این اتفاق ها نقش آفرین بود.
 
مروری کلی بر آتش سوزی های رخ داده در جنگل ها و مراتع در سال گذشته نشان می دهد که جدا از خسارت های غیر مستقیم این حوادث بر افزایش گرد و غبار و دمای هوا، این رخدادها به صورت مستقیم میلیاردها تومان خسارت را بر کشور وارد کرد که البته این رقم شامل هزینه و تلاش هایی که برای مقابله و اطفای حریق شده بود، نمی شود.
 
بر اساس روندی که در سال گذشته وجود داشت در سال جدید ضروری است تا مسئولان امر تلاش ویژه ای را برای پیشگیری از وقوع آتش سوزی ها دنبال کنند. به ویژه اینکه می دانیم در سال گذشته همواره یکی از بهانه های مسئولان در ناکامی هایی که در فرایند اطفاء حریق داشتند، کمبود امکانات از جمله بالگرد، بیل، دستگاه های آب پاش، لباس مخصوص اطفاء حریق و نیز ضعف در نظارت بود.
 
با ذکر این مهم که پیشتر رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور با اعلام این خبر که 95 درصد آتش سوزی های جنگل ها و مراتع کشور انسانی است، تأکید کرد از این میان 10 تا 15 درصد آتش سوزی ها عمدی بود، باید یادآوری کرد بر این اساس اگر در برابر عوامل انسانی مقابله موثری شکل بگیرد، حجم زیادی از این خسارت ها کاهش خواهد یافت. به ویژه اینکه مشخص نیست در برابر آن دسته از آتش سوزی هایی که به صورت عمدی از سوی افراد خاطی شکل گرفت، چه اقدام تنبیهی و بازدارنده اجرایی شد.
 
با این تفاسیری که آمد اگر در سال جدید اقدام موثری از سوی مسئولان در رابطه با نظارت بر جنگل ها و مراتع و پیشگیری از وقوع آتش سوزی صورت نگیرد و در بحث مقابله نیز اقدام سریع و دقیقی انجام نشود،  با توجه به حجم بالای آتش سوزی های سال های گذشته باید منتظر خسارت های گسترده ای در رابطه با آتش سوزی های جنگلی و مرتعی باشیم؛ خسارت هایی که در مقام قیاس در سال 95 برابر با 11هزار زمین فوتبال و در سال 94 چیزی حدود دو سوم مساحت دریاچه نمک بود.

 

مطالب پربیننده
آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب