امروز: سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ [2024/04/30]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 1539 تاریخ انتشار: دوشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۵۲:۱۰ قبل از ظهر نسخه چاپی

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار مطرح کرد؛

انتشار 1000 میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی/ ارزش معاملات فرابورس امسال به 24هزار میلیارد تومان رسیده/1050 ایستگاه معاملاتی کارگزاری در سراسر کشور وجود دارد

خبرایران: «دکتر علی صالح‌آبادی» رییس سازمان بورس و اوراق بهادارگفت: در مجموع ارزش بازار‌های بورس و فرابورس از 220 میلیارد تومان در ابتدای سال به 506 میلیارد تومان رسیده و بیش از 2.5 برابر افزایش یافته است که این ارزش بیشترین ارزش بورس در بازار سرمایه است.
 انتشار 1000 میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی/ ارزش معاملات فرابورس امسال به 24هزار میلیارد تومان رسیده/1050 ایستگاه معاملاتی کارگزاری در سراسر کشور وجود دارد

به گزارش خبرنگار بورس خبرایران، نشست خبری «دکتر علی صالح‌آبادی» رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به مناسبت دهه فجربا حضور اصحاب رسانه در وزارت اقتصاد و دارایی برگزارشد.

در این نشست«دکتر علی صالح‌آبادی» رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به عملکرد بازار سرمایه اظهارداشت: در مجموع ارزش بازار‌های بورس و فرابورس از 220 میلیارد تومان در ابتدای سال به 506 میلیارد تومان رسیده و بیش از 2.5 برابر افزایش یافته است که این ارزش بیشترین ارزش بورس در بازار سرمایه است. و همچنین حجم معاملات بورس از 18 هزار و 300 میلیارد تومان در دوره مشابه سال گذشته به 81 هزار و 700 میلیارد تومان رسیده و بیش از چهار برابر شده است که این میزان نشان‌دهنده‌ی این است که نقدینگی زیادی به سمت بورس سرازیر شده است.

صالح‌آبادی تصریح کرد: ارزش معاملات فرابورس نیز از 9 هزار و 700 میلیارد تومان از مشابه سال گذشته به 24هزار میلیارد تومان رسیده و بیش از دو برابر شده است.علاوه بر این دفعات معاملات بورس از پنج میلیون دفعه در مدت مشابه سال گذشته به 18 میلیون و 500 هزار رسیده و بیش از سه برابر شده است و همچنین شاخص کل بورس از 38 هزار و 41 واحد در ابتدای سال به حدود 82 هزار واحد رسیده و 116 درصد رشد کرده است. شاخص فرابورس نیز از 443 واحد در ابتدای سال به 800 واحد رسیده و رشد 80 درصدی را تجربه کرده است

وی خاطرنشان کرد: در بورس کالا حجم معاملات قرارداد آتی سکه از ابتدای سال گذشته تا به امروز 29 هزار میلیارد تومان بوده و امسال این میزان به 16 هزار میلیارد رسیده است که کاهش 43 درصدی را نشان می‌دهد و کاهش حجم معاملات آتی سکه خبر مثبتی بوده و نشان‌دهنده‌ی ایجاد ثبات در بازار سکه و ارز است و دربخش سایر کالاهای بورس کالا مجموعا 34 هزار و 600 میلیارد تومان حجم معاملات این بخش بوده که در نسبت به دوره‌ی مشابه سال گذشته 52 درصد افزایش یافته است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار عنوان داشت: این در حالی است که حجم معاملات بورس انرژی از ابتدای سال تاکنون به 310 میلیارد تومان رسیده است و امروزه با ایجاد زیرساخت‌های معاملات آنلاین 70 درصد دفعات معاملات از طریق معاملات آنلاین انجام شده و 40 درصد ارزش معاملات از طریق این معاملات صورت می‌گیرد و بنابراین با زیرساخت‌های مناسب که برای دسترسی معاملات آنلاین ایجاد شده است، کمک می‌کند تا بازار سرمایه راحت‌تر در کشور توسعه یابد.

وی با بیان این‌که 1050 ایستگاه معاملاتی کارگزاری در سراسر کشور وجود دارد، از راه‌اندازی اتاق معاملات خبر داد و عنوان کرد: قرار است به جای این‌که کارگزاران در سراسر کشور پراکندگی داشته باشند، اتاق معاملاتی تشکیل شده و چندین معامله در یک اتاق حضور داشته باشند که این موضوع در حال پیگیری است و تا پایان سال امکان خرید خرد کالا در بورس کالا فراهم می‌شود و بحث خرید خرد کالا در بورس کالا دنبال شده و قرار است تا پایان سال امکان خرید خرد کالا در این بورس فراهم شود تا مشتریانی که قصد دارند در مقیاس خرد خرید انجام دهند بتوانند از این بازار استفاده کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: علاوه بر این دستورالعمل سلف موازی استاندارد تهیه شده و به بورس کالا ابلاغ شده است و در هیات پذیرش بورس کالا به تصویب رسیده است که امیدواریم تا پایان سال امکان معامله سلف موازی فراهم شود و دستورالعمل بازار ایده در فرابورس به تصویب رسیده و به این بازار ابلاغ شده است که تا پایان سال اولین معامله بازار در فرابورس انجام شو و بازار ایده ظرفیت و پتانسیل بالایی داشته و باید نوآوری جوانان ارج نهاده شود. بنابراین این بازار می‌تواند از حلقه اتصال دانشگاه‌ها و تولید را فراهم کند.

وی به اصلاح دستورالعمل معاملات بورس تهران و فرابورس اشاره کرد و ادامه داد: یکی از اقداماتی که اخیرا انجام شد اصلاح دستورالعمل معاملات بورس تهران و فرابورس در خصوص اوراق مشارکت و اوراق اجاره بود و با این اصلاح این امکان فراهم شد که عرضه‌ی اولیه اوراق مشارکت و اجاره براساس حراج اتفاق بیافتد و در حال حاضر اوراق مشارکت یا اجاره به قیمت اسمی 100 هزار تومان عرضه می‌شود و بازارگردان اوراق متعهد است که بازخرید اوراق را به قیمت اسمی تضمین کند که با اصلاحی که اتفاق افتاده است این امکان فراهم می‌شود که عرضه‌ی اولیه به قیمت حراج باشد.

صالح‌آبادی یادآور شد: این اصلاح کمک می‌کند تا حجم اوراق مشارکت و اجاره در راستای تامین مالی بیشتر شود. البته موسسات رتبه‌بندی در این خصوص وجود دارند که مقررات آن در شرف نهایی‌شدن بوده تا ریسک اوراق را مشخص کنند و برخی موسسات رتبه‌بندی خارجی اظهار علاقه‌مندی کردند که در بورس تهران مشارکت داشته باشند که جزییات آن در آینده مشخص می‌شود و آیین‌نامه خزانه اسلامی در دولت تصویب شده و جزییات آن در جلساتی که با خزانه‌داری کل کشور برگزار شده مشخص شده است. بنابراین بی‌صبرانه منتظر هستیم که اولین بسته‌ی این اوراق هزار تومانی منتشر شده و در بازار ثانویه بورس عرضه شود.

وی افزود: زیرساخت‌های معاملاتی انتشار این اوراق در بازار سرمایه به‌طور کامل فراهم شده و تنها منتظر خزانه‌داری کل هستیم تا اولین بسته این اوراق در بازار سرمایه منتشر شود و اوراق خزانه اسلامی ابزار جدیدی بوده که نرخ سود و کوپن سود نداشته و به قیمت اسمی و در سررسید یکساله منتشر می‌شود، ولی در بازار فرابورس می‌تواند به زیر قیمت اسمی مورد معامله قرار گیرد و تفاوت قیمت کشف شده این اوراق در فرابورس با قیمت اسمی، سود دارنده اوراق را مشخص می‌کند و این اوراق بدون ریسک بوده و بازار‌گردان رسمی ندارد، ولی شرکت‌های تامین سرمایه اعلام آمادگی کرده‌اند تا بازار‌گردانی این اوراق را انجام دهند.

 رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به انتشار اوراق جدید در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: دستورالعمل اوراق استصناع به تصویب رسیده و قبل از پایان سال این اوراق منتشر می‌شو و همچنین مجوز اوراق مشارکت قابل تبدیل به سهام برای یک شرکت صادر شد ولی شرکتی که این مجوز را دریافت کرد به دلیل بالا‌رفتن قیمت سهم از انتشار آن منصرف شد و استاندارد‌های بین‌المللی حسابداری در هیات مدیره سازمان بورس به تصویب رسیده و اولین صورت‌حساب‌های مالی مبتنی بر استاندارد‌های بین‌المللی از سال 94 به بعد منتشر می‌شود.

وی یادآور شد: هم‌چنین زبان گزارشگری مالی (XBRL) که اخیرا در شرکت‌های تولیدی فعال شده است برای سایر شرکت‌هایی که در بخش‌های خدماتی فعالیت می‌کنند توسعه خواهد یافت و تا پایان سال شکلی از تحلیل را به بازار سرمایه ارائه خواهیم داد تا سرمایه‌گذاران بخواهند تحلیل‌های جامع‌تری داشته باشند و همچنین کنترل داخلی در بسیاری از شرکت‌ها فعال شده و به ایجاد حاکمیت شرکتی کمک می‌کند و پاسخ‌گویی به سهامداران نیز افزایش می‌یابد و در حال حاضر واحد کنترل داخلی در بسیاری از شرکت‌ها شکل گرفته و سهامداران باید با مطالعه در مجامع شرکت‌ها از هیات‌ مدیره‌ها بخواهند که در قبال آن پاسخ‌گو باشند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: این در حالی است که دستورالعمل حاکمیت شرکتی نیز نهایی شده و در دستور کار هیات مدیره سازمان بورس قرار دارد تا بتواند به پاسخ‌گویی مدیران در قبال سهامداران کمک کند و همچنین مقدمات مرکز میانی امضای دیجیتال در بازار سرمایه فراهم شده و سعی می‌کنیم که امضای دیجیتال را در این بازار توسعه دهیم، زیرا در این صورت سرمایه‌گذاران با اطمینان می‌توانند در بازار سرمایه فعالیت کنند.

وی به راه‌اندازی صندوق پروژه در بخش ساختمان و پتروشیمی اشاره کرد و گفت: قرار است قبل از پایان سال اولین صندوق پروژه در فرابورس پذیره‌نویسی شده و معاملات ثانویه آن انجام شود و در خصوص وضعیت فعلی بازار سرمایه خوشبختانه با هماهنگی‌های لازم مقرر شده است که سازمان خصوصی‌سازی که عرضه‌کننده‌ی سهام دولت است حتما عرضه‌های آینده خود را با هماهنگی‌های بورس و فرابورس انجام دهد تا بازار دچار مشکل نشود و همچنین حقوقی‌های معتبر در بازار سرمایه نیز عرضه‌ی خاصی نخواهند داشت و تنها طرف تقاضا را تقویت می‌کنیم.

صالح‌آبادی در ادامه افزود: هم‌چنین در راستای حمایت از بازار سرمایه اوراق اختیار فروش تبعی از روز شنبه منتشر شده و در آینده نیز منتشر می‌شود تا بازدهی مشخصی برای سرمایه‌گذاران تضمین شود و در حال حاضر این اوراق برای شرکت‌های تاپیکو، چادرملو و پتروشیمی کرمانشاه منتشر شده و در سایر شرکت‌ها نیز در حال پیگیری است و با انتشار این اوراق این اطمینان برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌شود که حداقل سودی معادل سود بانکی در اختیار داشته باشند.همچنین صندوق توسعه بازار سرمایه که در سال گذشته راه‌اندازی شد قرار است با اضافه شدن منابع در اختیار این صندوق در بازار سرمایه فعال شود.

وی در ادامه این نشست از عرضه‌های اولیه در بورس و فرابورس خبر داد و افزود: تا پایان سال قرار است شرکت‌های نفت سپاهان، هلدینگ سیمانی بانک ملی، آهن و فولاد ارفع، فولاد هرمزگان، گروه سرمایه‌گذاری بانک مسکن، برق عسلویه مپنا و پالایشگاه کرمانشاه در بورس و فرابورس عرضه شوند و در حال حاضر در بازار فرابورس حدود 50 شرکت تقاضای پذیرش در این بازار را ارائه کرده‌اند که در این راستا کارگروه در فرابورس تشکیل شده تا شرکت‌های متقاضی تعیین تکلیف شوند.

صالح‌آبادی در ادامه‌ی این نشست به پرسش خبرنگاران پاسخ داد و در خصوص دستوری کردن خصوصی‌سازی گفت: دستوری‌کردن خصوصی‌سازی در بازار سرمایه وجود ندارد، ولی در خصوص خصوصی‌سازی، دولت طبق قانون بودجه کل کشور باید بخشی از سهام خود را در بازار سرمایه عرضه کند.

وی ادامه داد: بر این اساس خصوصی‌سازی همانند سابق به صورت خرد و عمده نسبت به عرضه‌ی سهام اقدام می‌کند ولی ثبات بازار سرمایه همواره مورد نظر دولت بوده و رییس جمهور نیز در اجلاس داووس مطرح کردند که به دنبال جذب سرمایه‌گذار خارجی در کشور هستند. بنابراین دولت هم‌چنان علاقه‌مند است که سرمایه‌ها به سمت بازار سرمایه سوق پیدا کند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بنابراین سرمایه‌هایی که به سمت بازار مسکن و سفته‌بازی حرکت می‌کند مدنظر دولت نیست، بنابراین دولت هم‌چنان به بازار سرمایه توجه جدی دارد، لذا اگر عرضه خصوصی‌سازی برای بازار سرمایه مشکلی ایجاد کند آن عرضه انجام نخواهد شد.

صالح‌آبادی در ادامه به عرضه‌ی هلدینگ خلیج فارس در بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: ادامه عرضه هلدینگ خلیج فارس در بورس بستگی به شرایط بازار دارد. این در حالی است که عرضه خرد این شرکت در بازار سرمایه منتفی است و سازمان خصوصی‌سازی می‌تواند سهام این شرکت را در صورت مطلوب‌بودن شرایط بازار به صورت بلوکی عرضه کند.

وی در ادامه به آخرین وضعیت برگزاری جلسه با مسوولان شرکت‌های پتروشیمی اشاره کرد و افزود: با برگزاری جلسات مختلف مقرر شد براساس اصولی که در شرکت‌های پتروشیمی حاکم است در خصوص نرخ خوراک این شرکت‌ها تصمیم‌گیری شود. یکی از این اصول این است که قیمت‌هایی که تعیین می‌شود باید در جهت جذب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی باشد. این در حالی است که حدود 100 میلیارد دلار پروژه پتروشیمی در سال‌های آینده تعریف شده و این حجم از سرمایه‌گذاری‌ها باید با ارائه‌ی مشوق‌های لازم صورت گیرد و همچنین باید قیمت تعیین شده توانایی رقابت با کشور‌های منطقه را داشته باشد. لذا در خصوص تعیین نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمی نگرانی خاصی وجود ندارد و سود و زیان شرکت‌ها مشخص بوده و حسب انتظار بازار از سودآوری شرکت‌ها قیمت سهم تعیین می‌شود.

 رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این‌که نوسان جزو ذات بازار سرمایه بوده و نمی‌توان انتظار داشت که بورس همواره مثبت یا منفی باشد، اظهار کرد: شرایط فعلی حاکم بر بورس گذرا بوده و بازار سرمایه به حالت مثبت خود برخواهد گشت، لذا نگرانی خاصی در این خصوص وجود ندارد و وظیفه‌ سازمان بورس نظارت بوده و این سازمان وظیفه‌ی خود را انجام می‌دهد. این در حالی است که بازار سرمایه چنان بزرگ شده است که حجم معاملات افزایش یافته و بازار خود را تعدیل می‌کند. بنابراین با توجه به وضعیت سهام شناور آزاد امکان دست‌کاری کمتری در بازار سرمایه وجود دارد.

 وی به انتقال 14 شرکت از بازار پایه به بازار توافقی فرابورس اشاره کرد و در ادامه گفت: در بازار پایه هیچ شرکتی پذیرفته نشده و ممکن است شرکت از شفافیت برخوردار نباشد.بنابراین در راستای اجرای ماده 99 قانون برنامه پنجم برخی نمادهایی که شرایط حراج را نداشتند به بازار توافقی منتقل شدند و لذا با این انتقال فرصتی برای شرکت‌ها در نظر گرفته شد که سهام شناور و شفافیت خود را ارتقاء دهند.

صالح‌آبادی در خصوص پذیره‌نویسی موسسات مالی و اعتباری در بازار سرمایه گفت: موسسات مالی و اعتباری که قصد پذیره‌نویسی دارند می‌توانند با مجوز بانک مرکزی پذیره‌نویسی خود را در فرابورس انجام دهند و گزارشات 9 ماهه شرکت‌ها متفاوت بوده و برخی شرکت‌ها کمتر و برخی بیشتر سود خود را پوشش دادند. ولی برخی شرکت‌ها گزارشات خود را به صورت محافظه‌کارانه ارائه دادند، لذا سرمایه‌گذاران باید با تحلیل بالاتری در این خصوص تصمیم‌گیری کنند.

 رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این‌که بازار سرمایه روبه بهبود است، عنوان کرد: در کوتاه‌مدت فضای روانی در بازار سرمایه حاکم است که در این فضا جو بازار مدیریت خواهد شد، این در حالی است که وضعیت بازار سرمایه رو به بهبود بوده و علائم بهبود در بازار مشاهده می‌شود و یکی از راهکارهایی که سرمایه‌گذاران می‌توانند ریسک خود را کاهش دهند، متنوع کردن سبد سهام است. این درحالی است که صندوق توسعه با افزایش منابع خود در بازار سرمایه فعال می‌شود و بررسی‌های لازم در خصوص کاهش کارمزد معاملات در حال انجام است و واحد‌های نظارت در حال مطالعه‌ این موضوع هستند.

وی در ادامه آخرین وضعیت سهام عدالت را مورد توجه قرار داد و گفت: برای آزاد‌سازی سهام عدالت باید زیرساخت‌های فنی لازم فراهم شود، زیرا اگر قرار باشد 45 میلیون سهامدار وارد بازار سرمایه شوند باید زیرساخت‌های آن فراهم شود.

صالح‌آبادی با بیان این‌که دولت در خصوص مدل عملیاتی‌کردن مدل سهام عدالت تصمیم‌گیری می‌کند، اعلام کرد: سازمان خصوصی‌سازی راهکارهای مختلفی را برای آزاد‌سازی سهام عدالت تدارک دیده و صاحب‌نظران مختلف نظرات خود را ارائه کردند و مزایا و معایب مدل‌های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است و در طراحی مدل‌های مختلف ثبات و پایداری شرکت‌های سرمایه‌پذیر در بلندمدت و هم چنین نقد‌شوندگی سهام مطرح بود و مزایا و معایب مختلف ذکر شد و در اختیار دولت قرار داده شد، بنابراین دولت در خصوص انتخاب مدل مورد نظر تصمیم‌گیری خواهد کرد.

وی به نگرانی‌های موجود در بازار سرمایه پاسخ داد و گفت: دولت و نظام علاقه‌مند هستند که بازار سرمایه توسعه یابد و نظام تامین مالی تنها به بانک‌ها متکی نباشد، به همین دلیل مشکل خاصی در بورس کشور وجود نداشته و بازار سرمایه دربلند‌مدت مسیر خوبی را طی خواهد کرد، زیرا قطعا توجهات لازم به بازار سرمایه وجود دارد و اشکال فنی جزیی در سیستم معاملات ایجاد شد که به سرعت برطرف شد، زیرا سیستم معاملات نیز مانند انسان‌ها موجودات زنده بوده و با مشکلاتی مواجه می‌شود و در حال حاضر نقدینگی از بازار سرمایه خارج نشده و سهم‌هایی که توسط افراد به فروش رسیده است در بازار سرمایه پارک شده است تا سرمایه‌گذاران بتوانند در محل دیگری از سرمایه‌های خود استفاده کنند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بنابراین طبق بررسی‌های انجام شده مشاهده می‌شود که پولی از بازار سرمایه به سمت سایر بازارها حرکت نکرده و جای نگرانی در این خصوص وجود ندارد و به هیچ عنوان این موضوع صحت نداشته و هر شرکتی که در بازار سرمایه اقدام به خریداری سهام کرده است هیچ خدشه‌ای در مالکیت آنها وارد نمی‌شود بنابراین مالکیت آنها به قوت خود باقی است.

 

 

 

آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب