خبرایران : هفدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت گاز و پتروشیمی (اوپکس) با شعار اقتصاد آزاد، دیپلماسی اقتصادی7 اسفندماه 1403 با حضور معاون صنایع عمومی وزارت صمت، رئیس انجمن صنفی پالایشی کشور، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، معاون اسبق رییسجمهور، رئیس اسبق بانک مرکزی ،رئیس شورای سیاست گذاری کنفرانس اتحادیه ، نمایندگان مجلس، کارشناسان و صادرکنندگان فراورده های نفتی و خبرنگاران برگزارشد.
به گزارش خبرایران، هفدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت گاز و پتروشیمی (اوپکس) شب گذشته 7 اسفندماه 1403 با شعار« اقتصاد آزاد، دیپلماسی اقتصادی» با حضور« ابراهیم شیخ» معاون صنایع عمومی وزارت صمت، «ناصرعاشوری» رئیس انجمن صنفی پالایشی کشور،«جعفر قادری» نماینده مردم شیراز و رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید ،«سیدحامد حسینی» رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، «فریدون اسعدی» دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، «حسین مرعشی» معاون اسبق رییسجمهور،«محمدحسین عادلی» رئیس اسبق بانک مرکزی ،«حمید حسینی» رئیس شورای سیاستگذاری کنفرانس اتحادیه ، «نوید امجد» عضو اتحادیه اوپکس، «مرتضی زمانیان» عضو هیأت علمی دانشگاه امیرکبیر،« ابراهیم صیامی» دبیر کمیسیون اقتصادی دولت ،«محمدرضا حاجی جعفری» معاون مرکز ملی مطالعات پایش و بهبود محیط کسبوکار وزارت اقتصاد، نمایندگان مجلس، کارشناسان و صادرکنندگان فراورده های نفتی و خبرنگاران در سالن همایشهای صداوسیما برگزار و «ابراهیم شیخ» معاون صنایع عمومی وزارت صمت در هفدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت گاز و پتروشیمی با اشاره به نقش وزارت صمت در تولید خلق فرصت برای توسعه و رشد اقتصادی اظهارداشت: امروزه دولت ها در دنیا بر اساس فرصت هایی که برای بخش خصوص خلق می کنند ارزشمند تلقی می شوند و اعمال محدودیت بیشتر به هیچ عنوان ارزش تلقی نمی شود. به همین دلیل ما هم در دولت چهاردهم به دنبال ایجاد فرصت هایی برای بخش خصوصی هستیم.
شیخ : امور را به بخش خصوصی و انجمنها واگذار کنیم / دنیا باید ایران را به عنوان یک قدرت منطقهای بپذیرد

وی با اشاره به برنامه هفتم پیشرفت و اهداف کلان آن، بر لزوم تابآوری صنایع و استفاده از فرصتهای تجاری متنوع تاکید و تصریح کرد: بخش خصوصی نقش بزرگی در شکوفایی صنعت ایران دارد و هم اکنون صنعت پتروشیمی بزرگترین نقش را در ارزش آفرینی و ارزآوری در اقتصاد ایران ایفا می کنند. شیخ همچنین در سخنرانی خود ضمن تبریک به فعالان اقتصادی، به چالشهای اساسی پیش روی توسعه صنعتی کشور و راههای غلبه بر آنها پرداخت.
شیخ، با اشاره به رشد 8.5 درصدی صنعت و 23 درصدی صادرات پیشبینی شده در برنامه هفتم پیشرفت، چالشهای ایجاد زیرساختهای مناسب، تامین انرژی، زنجیره تامین، تامین مالی و تسهیل تجاری را از جمله موانع دستیابی به این اهداف دانست و رفع این چالشها نیازمند همکاری تمامی بخشهای مختلف نظام است و تنها با تلاش یک وزارتخانه میسر نخواهد بود.
معاون وزیر صمت با اشاره به تدوین راهبردهای صنعت پتروشیمی و صنایع پاییندستی، از فعالان اقتصادی و صنعت نفت، گاز و پتروشیمی خواست تا در تهیه این برنامه مشارکت فعال داشته باشند و دنیا باید ایران را به عنوان یک قدرت منطقهای بپذیرد و واقعیت این است که کشور ما از گذشته بسیار دور قدرت برتر منطقه بوده و همواره در تمام ادوار گذشته تمایل به حفظ قدرت ژئوپلیتیکی خودش داشته است. به همین دلیل مورد تن لعن و دشمنی برخی کشورها قرار گرفته است. این دشمنی ها منجر به این شده که تعاملات جهانی با ما به سمت کاهش حرکت کند.
این مقام مسول در وزارت صمت اهمیت ارتباط و تعامل با دنیا را مورد تاکید قرار داد و افزود: اینگونه نيست که ما نخواهیم با دنیا تعاملات سازنده داشته باشیم. بر عکس آنچه تصور می شود ما به عنوان دنبال تعاملات جهانی یک قدرت در منطقه غرب آسیا هستیم. اما این دنیاست که نمیخواهد قدرت ما را بپذیرد و ذهن خلاق ایرانی باید راه حلهایی رو برای بقا ماندگاری و ارتقاء خودش پیدا کند. امروز دنیا از نظر بلوک بندیهای اقتصادی تغییرات قابل ملاحظهای رو داشته است. طوری که بعضا در شرق آسیا مظاهری از توسعه رو میبینید که در اروپا مشاهده نمی شود.
شیخ افزود: فرصتهای تجاری گستردهای در دنیا ایجاد شده و منطقه اوراسیا و کشورهای حاشیه خلیج در کنار کشورهای قدرتمند و توسعه یافته غربی فرصتی برای گسترش تبادلات تجاری محسوب می شود و باید فرصت های تجاری متعددی را برای خود ایجاد کنیم،غرب و تعامل با کشورهای غربی تنها فرصت توسعه برای کشور ما محسوب نمی شوند. ما میتوانیم از فرصتهای مختلف برای تعاملات جهانی استفاده کرده و اینگونه تاب آوری صنعت، تجارت و ماندگاری خود را در جهان امروز را افزایش دهیم.
معاون وزیر صمت مشکلات موجود در اقتصاد را مورد نقد قرار داد و گفت: من از شما پوزش می طلبم چرا که در سالی که گذشت نتوانستیم زمینههای مناسبی را برای توسعه تجارت و کسب و کار فراهم کنیم. محدودیتهای موجود در تامین انرژی، قطعی گاز برق، تعطیلیهای متعدد، عدم تامین مالی مناسب و به هنگام و همچنین محدودیتهای ارزی باعث شد که رشد و توسعه این صنعت به اندازه کافی و مطابق با هدف گذاری های انجام شده اتفاق میافتد. خبر خوب این است که نسبت به سال گذشته با وجود همه محدودیت های موجود رشد اندکی رو هم تجربه کردیم. به عنوان نمونه در صنعت پتروشیمی در حدود نیم درصد رشد حاصل شده است. در صنعت تایر رشد حدود ۱۰ درصدی و در زمینه تولید روغن موتور رشد 2.5 درصدی را شاهد بودیم.
وی همچنین سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه توسعه میادین و افزایش ظرفیت تولید برای تامین نیاز صنایع به خوراک را مورد تاکید قرار داد و افزود: هم اکنون ظرفیت اسمی ۱۰۰ میلیون تنی در ۸۵ مجتمع پتروشیمی فعال است. در واقع ظرفیت بسیار خوبی در این صنعت ایجاد شده است و تلاش ما در دولت چهاردهم این هست که تا میتوانیم امور رو به بخش خصوصی و انجمنها واگذار کنیم. در همین راستا در مدت زمانی که دولت چهاردهم مستقر شده جلسات متعدد با بخش خصوصی برگزار شده و سعی بر این بوده که در تصمیمگیریها دیدگاههای فعالان اقتصادی لحاظ شود و امیدوارم که روزی برسد که تعارض منافع میان بالادستیها و پاییندستیها به توازن برسد.
عاشوری : تنها راه نجات کشور در حمایت از اقتصاد غیر دولتی و بخش خصوصی است
ناصر عاشوری رئیس انجمن صنفی پالایشی کشور در هفدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی نیز دراین مراسم اظهارداشت: خام فروشی از سالیان سال در کشور ما نهادینه شده و ما حاضر می شویم نفت را به قیمت های پایین تر از قیمت های جهانی صادر کنیم اما حاضر نیستیم که با قیمت های جهانی نهاده ها و فرآورده های خام را در اختیار تولیدکننده و بخش خصوصی واقعی قرار دهیم. این در حالی است که تولید کنندگان قرار است که این مواد خام را به محصولات با ارزش افزوده بالا تبدیل کرده و به نوعی شرایط را برای رشد درآمدهای صادراتی فراهم کنند.

وی در ادامه سخنان مقام معظم رهبری در زمینه حمایت از از تولیدات داخلی را مورد اشاره قرار داد و افزود: متاسفانه دولت ها در طی سال های گذشته به جای اینکه تسهیل کننده تولید و صادرات باشند، نقش سرعت گیر را ایفا کرده اند. به شخصه از کسانی که صرفا انتقاد کرده و راه کاری ارائه نمی دهند بیزارم. به همبن دلیل بارها و بارها پیشنهادات خود در زمینه توسعه تولید پایدار را به مسولین ارائه دادیم.
رئیس انجمن صنفی پالایشی کشور گریزی هم به سیاست های دولت های دیگر برای حمایت از فعالین بخش خصوصی زد و گفت: ما نه تنها از صادرات غیر نفتی حمایت نمی کنیم و مشوق های صادراتی در نظر نگرفتیم بلکه با قوانین خلق الساعه تجار و بازرگانان خود را در بازارهای هدف صادراتی تخریب می کنیم. رهبری به درستی طی 15 سال گذشته با انتخاب عناوین درست رویکردهای اقتصادی را مورد تاکید قرار داده اند و اعتقاد ما بر این است که خوراک صنایع میانی، پایینی و مادر به صورت رگولاتوری تضمینی تامین شود. البته این خوراک نباید صرفا در اختیار دولت ها باشد و قیمت گذاری آن باید توسط یک مرجع بی طرف تعیین شود تا تعارض منافعی بین دولت و بخش خصوصی ایجاد نشود.
عاشوری با اشاره به اینکه تنها راه نجات کشور در حمایت از اقتصاد غیر دولتی و بخش خصوصی است. ابرازداشت: اگر به دنبال توسعه و رشد واقعی در صنعت نفت و گاز، پالایش و پتروشیمی هستیم باید تولید کننده بدانند که خوراک او طی یک سال آینده با چه قیمتی در اختیار او قرار خواهد گرفت.
قادری: طرح ایجاد نهاد رگولاتوری در حوزه برق نیز در دستور کار قرار دارد
جعفر قادری نماینده مردم شیراز و رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس نیز در هفدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی اظهارداشت: مجلس با تمرکز بر افزایش سهم بخش غیردولتی در اقتصاد، قوانین متعددی را در دستور کار قرار داده است. قانون تامین مالی تولید و زیرساختها، تسهیل صدور مجوزها و اصلاح قانون تعاون از جمله این اقدامات است که با هدف رفع موانع قانونی و تسهیل فعالیتهای اقتصادی در حال پیگیری است.

وی همچنین از تلاش برای تسریع صدور مجوزها و تسهیل فعالیت کسب و کارهای غیردولتی خبر داد و بر لزوم توجه ویژه به بخشهای پیشران اقتصادی تاکید کرد و افزود : شورای ملی تامین مالی با هدف رفع موانع موجود بر سر راه بخش غیردولتی، به طور منظم جلساتی را برگزار میکند. این شورا تاکنون ۵ آییننامه از ۲۵ آییننامه پیشبینی شده را به تصویب رسانده و در تلاش است تا با تدوین سایر موارد، زمینه را برای توسعه فعالیتهای اقتصادی فراهم کند.
قادری عنوان داشت: نمایندگان مجلس در دورههای گذشته با هدف افزایش سهم بخش غیردولتی در اقتصاد، اقدام به قانونگذاری و نظارت در حوزههای مختلف کردهاند. قوانینی مانند اجرای سیاستهای اصل ۴۴، تامین مالی تولید و زیرساختها، تسهیل صدور مجوزها، تسهیل فضای کسب و کار و اصلاح قانون تعاون از جمله این موارد هستند.
وی ادامه داد: مجلس یازدهم قانون حمایت از تامین مالی تولید و زیرساختها را تصویب کرده که به اعتقاد وی، این قانون میتواند گرهگشای بسیاری از مشکلات در زمینه تامین مالی باشد. همچنین، پیگیریهایی در خصوص قانون تسریع صدور مجوزها در حال انجام است تا کسب و کارهای مجوز محور نیز مانند کسب و کارهای ثبت محور، با سرعت بیشتری به فعالیت بپردازند.
قادری با اشاره به طرح جدید مجلس برای تکمیل قانون تامین مالی، بیان داشت : تامین مالی از طریق تعاونیها و وقف نیز به چهار فصل اصلی این قانون اضافه خواهد شد و شورای ملی تامین مالی با برگزاری جلسات منظم، در تلاش است تا با تدوین آییننامهها و شیوهنامههای مربوطه، موانع موجود بر سر راه بخش غیردولتی را برطرف کند. تاکنون ۵ آییننامه از ۲۵ آییننامه پیشبینی شده در دولت به تصویب رسیده و تدوین سایر موارد نیز با سرعت در حال انجام است. از جمله ابتکارات قانون تامین مالی میتوان به پیشبینی صندوقهای تضمین، توسعه دامنه وثایق، رتبهبندی اعتباری، انتشار اوراق بهادار ارزی و تسهیل تامین مالی برای شرکتهای سهامی پروژه اشاره کرد.
وی افزود: همچنین، موانع موجود برای حضور بخش غیردولتی در مناقصههای بینالمللی و جذب سرمایه خارجی نیز در این قانون مرتفع شده و مجلس در نظر دارد با اصلاح قانون نظارت بر سیاستهای اصل ۴۴ و قانون اتاق بازرگانی، گامهای بیشتری در راستای تسهیل فعالیتهای اقتصادی بردارد. همچنین، طرح ایجاد نهاد رگولاتوری در حوزه برق نیز در دستور کار قرار دارد.
قادری در پایان سخنان خود با اشاره به بازدیدهای میدانی از مناطق ویژه اقتصادی مانند ماهشهر و عسلویه، بر عزم مجلس بر رفع موانع قانونی و حمایت از تولیدکنندگان تاکید کرد.
حسینی : نیازمند دیپلماسی اقتصادی و رویکرد اقتصادی مشخص با رعایت تمامی الزامات و مکانیزمهای آن در بعد خارجی کشور هستیم
سیدحامد حسینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی نیز در هفدهمین همایش سالانه اتحادیه اظهارداشت: فعالان بخش خصوصی با وجود همه تحریمهای داخلی و خارجی همچنان با تمام توان و قدرت ایستاده اند تا بجنگند و بسازند و کشور خود را را آباد ساخته و ملتمان را سرافراز کنیم.
وی با اشاره به سابقه 17 ساله برگزاری این همایش اتحادیه صادرکنندگان فراوردههای نفت گاز و پتروشیمی با سابقه بیش از ۱۷ سال که این همایش، تصریح کرد: اتحادیه ما یکی از پرسابقهترین تشکلهای موجود در کشور است که اعضای آن ثابت کردند که می توان در فضایی که تعارض منافع بین اعضای مختلف وجود دارد، الگوی موفق برای وفاق و برای حداکثرسازی منافع بود. اعضای اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ثابت کردند که با همدلی و انسجام می توانند خواستههای خود را که حتی ممکن است متعارض و متضاد باشد را هم پیگیری کرد و از طرق سالم و شفاف بتوان روز به روز به توسعه واحدهای خودشان کمک کنند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ادامه داد: در طول سالیان گذشته اتحادیه و متولیان آن همواره دارای یک مکتب اقتصادی مشخص و یک چهارچوب اخلاقی مشخص بوده است. می توان گفت که این مکتب رمز ماندگاری و توسعه این تشکل بوده است. امیدواریم همچنان این مسیر ادامه پیدا کند تا اعضای اتحادیه در بستر اقتصاد آزاد به فعالیت خود بپردازند.
وی خاطرنشان کرد: امروز باید از ابزار کنسرسیوم ها و ائتلاف ها استفاده کرد واگر قرار باشد که ما یک بستر اقتصاد آزاد را در کشور فراهم کنیم باید اتحادیه به عنوان پیشگام و پیشرو این مسیر باشد. به همین دلیل قبل از هر چیز باید خود و اعضای خودمان و اعضای تشکلهای بخش خصوصی را در این مسیر هدایت و راهنمایی کنیم.
حسینی بیان داشت: ایجاد کنسرسیومها و ائتلافها میتواند مزیتهای رقابتی را در ابعاد مالی بازرگانی و تولیدی برای اعضای خود به ارمغان بیاورد تا توان رقابت با بخش دولتی و خصولتی را پیدا کند. به گفته این فعال بخش خصوصی، اگر نتوانیم از این ابزارها استفاده کنیم در آینده نزدیک همه ما با خطر نابودی ورشکستگی و تعطیلی مواجه خواهیم شد. این همان چیزی است که امروز واحدهای ما با پوست و گوشت خود احساس میکنند و هر روز فضای اقتصادی تنگتر محدودیتها بیشتر می شود، متاسفانه هر روز درآمدهای ما کاهش یافته و سودآوری های تولید و صادرات کم و کمتر می شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی تاکید کرد: ایجاد چنین کنسرسیومهایی به توانمندسازی بخش خصوصی واقعی جهت رقابت در بازارهای جهانی هم کمک میکند و حتی در صورت رفع تحریمهای ظالمانه اگر قرار باشه که با شرکتهای بینالمللی و خارجی رقابت کنیم با ساختار فعلی بنگاههای اقتصادی توان این کار را نداریم پس باید بدانیم که حتی در صورت رفع تحریمها ایجاد کنسرسیومها و ائتلاف ها میتواند یک راهکار اساسی برای بقا و رشد باشد.
حسینی افزود: درخواست ما از اعضای اتحادیه این است که با ایجاد ائتلافها و هدایت سرمایه گذاری ها در بالا دست به سمت استقلال در تامین خوراک و انرژی حرکت کند و قطعاً با کمبود خوراک و انرژی ما در آینده مشکل داریم و محدودیت داریم. یکی از بعد صنعت و دیگری تامین پایدار خوراک انرژی است.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی اضافه کرد: تمام واحدهای اتحادیه در دسترسی به خوراک پایدار با قیمت و فرمول مشخص دچار مشکل هستند. پس نیازمند این هستیم که بخش خصوصی و اعضای اتحادیه بتوانند با هدایت سرمایههاشون و با ایجاد ائتلافها در این بخشها سرمایه گذاری کنند.
حسینی همچنین خطاب به دولتمردان و مسئولان گفت: الگوی اقتصادی و نقشه راه اقتصادی ایران طی سالیان گذشته بر مبنای یک رویکرد و مکتب اقتصادی مشخص نبوده است. حتی بر پایه جمعی نظرات نخبگان و دلسوزان کشور یا بر پایه برنامههای توسعه ۵ ساله کشور نبوده است و اصلاح و جراحی اقتصادی بدون خونریزی ممکن نیست، ما هر زمان که به این مرحله رسیدیم با انواع سنگاندازیها استیضاحها پروندهسازیها و برخی برخوردهای ناشایست مواجه شدیم. امروز تقاضای بخش خصوصی واقعی و سالم از حاکمیت در بعد داخلی ایجاد رقابت برابر و شفافیت و تعهد به خصوصیسازی واقعیست.
وی درپایان سخنان خود گفت: در بعد خارجی ما نیازمند دیپلماسی اقتصادی و رویکرد اقتصادی مشخص با رعایت تمامی الزامات و مکانیزمهای آن در کشور هستیم و اگر امروز نتوانیم این بلاها و این تحریمها را از سر ملت ایران برداریم که نه تاریخ ما خواهد بخشید و نه ملت ایران و نه پروردگار خواهد بخشید.