خبرایران : مدیرعامل شرکت بیمه ملت گفت : مدیرعامل شرکت بیمه ملت با بیان این که از تهدیدهای کنونی مانند کرونا می توان فرصت های منحصر به فرد برای صنعت بیمه ایجاد کرد، ادامه داد: فروش آنلاین بیمه باید به سرعت توسعه یابد وکرونا این فرصت بزرگ را برای ما ایجاد کرد.
فردا روز ملی بیمه است و کرونا بر این رویداد ملی هم سایه افکنده است. هر سال در چنین روزهایی، بیمه گران منتظر شرکت در یک همایش ملی برای گرامیداشت فعالیت های حوزه بیمه، معرفی تازه ترین دستاوردها و نقد و بررسی اقدامات گذشته بودند، اما امسال با وجود این که تصور می شد می توان از ظرفیت فضای مجازی برای برگزاری این رویداد بهره گرفت، نتیجه به شکل دیگری رقم خورد و همایش ملی بیمه و توسعه تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاد.
با این حال می توان ارزیابی کرد که صنعت بیمه طی یک سال گذشته از روز ملی بیمه، چه اقداماتی انجام داده، چه دستاوردهایی داشته و تا چه اندازه مباحث مطرح شده در همایش سال گذشته را پیاده سازی کرده است. در همین رابطه ازدکتراسماعیل دلفرازمدیرعامل شرکت بیمه ملت پرسیدیم که به نظر شما «مهمترین دستاورد صنعت بیمه از روز بیمه سال گذشته تا کنون چه بوده است؟»
مدیرعامل شرکت بیمه ملت در پاسخ به این سوال با تاکید بر این که صنعت بیمه باید خودش را برای تغییر رفتارها آماده کند، گفت: قوانین بیمه ای موجود در کشور ما قدیمی است و این شرایط باعث شده که طی سالهای اخیر اتفاق خاصی در صنعت بیمه کشور رخ ندهد.
اسماعیل دلفراز با اظهار تاسف از این که صنعت بیمه در کشور ما جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است، افزود: متاسفانه صنعت بیمه سهم چندانی از تولید ناخالص داخلی ندارد و این نشان می دهد که باید رفتار صنعت تغییر کند.
وی به عزم جدی شواری عالی بیمه و بیمه گران برای اصلاح رویه ها و آیین نامه ها اشاره و خاطرنشان کرد: متاسفانه در سال های اخیر نه تنها محصول جدید و جامعی در صنعت بیمه ارائه نشده، بلکه قوانین و آیین نامه ها نیز به روزرسانی نشده است، در حالی که دنیا و به ویژه صنعت بیمه در جهان به سمت پیشرفت و تغییر در حال حرکت است.
مدیرعامل شرکت بیمه ملت با بیان این که از تهدیدهای کنونی مانند کرونا می توان فرصت های منحصر به فرد برای صنعت بیمه ایجاد کرد، ادامه داد: فروش آنلاین بیمه باید به سرعت توسعه یابد وکرونا این فرصت بزرگ را برای ما ایجاد کرد.
دلفراز ایجاد تغییر در رویه های موجود را عامل اساسی گسترش ارتباط موثرتر میان صنعت بیمه و مردم دانست و افزود: اکنون به جز در بیمه نامه های اجباری، ضریب نفوذ بسیار کم است و این نشان می دهد که هنوز ارتباط درستی بین مردم و صنعت بیمه برقرار نشده است.