امروز: دوشنبه ۲۸ خرداد ۱۴۰۳ [2024/06/17]
ما را در فیسبوک دنبال کنید ما را در توییتر دنبال کنید ما را در گوگل پلاس دنبال کنید خروجی RSS جستجوی پیشرفته سایت پیوندهای سایت
کد خبر: 1051 تاریخ انتشار: چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۹:۱۰ بعد از ظهر نسخه چاپی

رییس جمهوراعلام کرد؛

هنر بدون آزادی معنا ندارد / نمی توانیم با دستور هنر را خلق کنیم/ دولت مانع هنرمندان نخواهد بود

خبرایران: رییس جمهوری در دیدار صمیمانه جمعی از هنرمندان و اعضای تشکل های فرهنگی وهنری، گفت: هنرمند نه قرار است زینت المجالس باشد و نه قرار است اپوزیسیون و هنرمند نه قرار است نوک پیکان تحولات سیاسی باشد و نه قرار است گوشه نشین خرابات و خانه.
هنر بدون آزادی معنا ندارد / نمی توانیم با دستور هنر را خلق کنیم/ دولت مانع هنرمندان نخواهد بود

به گزارش خبرایران، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی چهارشنبه شب در دیدار صمیمانه جمعی از هنرمندان و اعضای تشکل های فرهنگی وهنری در تالار وحدت تهران گفت: برای من شبی به یادماندنی است چون میهمان اصحاب فرهنگ و هنر و فرهیختگان هستیم؛ دعوت و مهمانی شما را پاس می دارم؛ با اهل هنر از هنر گفتن بسیار سخت است؛ معمولا دولتمردان سیاستمداران و حتی فیلسوفان و روشنفکران چونان با هنرمندان سخن گفته اند که گویی قصد تعیین تکلیف برای آنان دارند.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: آنان نگاه هنرمندان را چونان در قالب و فرم آن خلاصه دیده اند که فکر کرده اند هنر دستور دادنی و سفارش کردنی است و هنر قالب و معناست؛ هنر خلاقیت است؛ این نوع جلسات هم برای هم اندیشی و همفکری اهالی اقلیم های متنوع فکری است تا از همدیگر درک نزدیکتر و متقابلی داشته باشیم و ذات هنر با مفهوم خیر و نیکی یکی است؛ قبل از عصر جدید هنر بسیار فراتر از هنرهای زیبا تفسیر می شد؛ هنر گفت و گو، هنر معاشرت؛ هنر دیپلماسی؛ هنر زندگی مسالمت آمیز؛ هنر زندگی بدون کینه.

روحانی تصریح کرد: هر کار بی عیبی هنر است؛ هنر هر کار بدون عیب است و همه ما باید تلاش کنیم هنرمندانه حرف بزنیم؛ هنرمندانه عمل کنیم، هنرمندانه با هم تعامل داشته باشیم. هنر، با ارزش پیوند ذاتی دارد،  هنر یعنی عروج فکر از سطح عادی به سطح متعالی؛ همان که در عرفان و فلسفه اسلامی به عالم اعلا تعبیر می شود و هر هنرمندی می خواهد به معنای جهان و عمق جهان برسد، علاوه بر اینکه هنر به همه جان می دهد.

رییس جمهوری ادامه داد: این هنرمند است که رودخانه را، کوه ها را، بلبل را، شمع را و پروانه را به سخن وامی دارد و اگر بگوییم که هنر مرده را زنده می کند سخنی به گزاف نگفته ایم.

وی با بیان اینکه تقسیم هنرمندان به هنرمندان ارزشی و غیر ارزشی بی معناست، اظهار داشت: هنر یعنی ارزش و هنرمند ارزشمندی است که با کار خلاقانه به تعالی می رسد.خلقت بزرگترین مظهر قدرت خدای لایزال است که فقط در این زمینه است که فتبارک الله احسن الخالقین.

 رییس جمهوری تصریح کرد: هنرمند جهان را بازآفرینی می کند و کار او در مسیر ارزش های الهی است؛ هنرمند البته در مسیر هنر باید با مردم ذوق مردم، خواست مردم خود را نزدیک کند.

 

هنر بدون آزادی معنا ندارد

 

روحانی با بیان این که هنر بدون آزادی معنا ندارد و خلاقیت تنها در سایه حریت امکان پذیر است، گفت: اما اعمال محدود کننده ای نیز برای هنر وجود دارد قبل از آن که شما به نام سانسور و ممیزی و دولت نام ببرید، خود جوامع بشری و اجتماع اولین قدم برای قرار دادن چارچوب برای هنر است و عادات، رسوم، اخلاق جامعه، فهم ها و درک ها، همه این ها مرزبندی هایی را برای هنر مشخص می کند.

روحانی با تاکید بر اینکه همه هنر همین است که حکیم سخن فردوسی بزرگ گفته است؛ مردمی بودن و صداقت، این همه هنر است.

 

 

حافظ حافظه تاریخی، ادبی و هنری ملت ایران است

 

رییس جمهوری با بیان این که من گاهی اوج هنر ایرانی را در حافظ می بینم، حافظ شیرازی، اظهار داشت: هنرمند ایرانی می تواند مقتدایش حافظ باشد، حافظ حافظه تاریخی ادبی و هنری ملت ایران است. حافظ، با سینه ای مالامال از آموزه های دینی و قرآنی اما از جهل، خرافه و ریا بیزار .

وی با بیان این که هنر شاعری یکی از قالب های باستان این سرزمین است برای هنر و در واقع شاعری هنر ملی ایرانیان است، افزود: حافظ با همه نقد و انتقادی که بر حکومت و جامعه داشت در طول تاریخ کتابش قدر دیده و بر صدر نشسته و گاهی آن چنان تعالی یافته که جایکاهش در کنار کتاب حق و قرآن مجید قرار گرفته است.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه حافظ به قول بعضی ها رند روشنفکر زمان خود بود، گفت: در عین ایمان و در عین انتقاد، هرگز از ایمانش دست برنداشت و هرگز از انتقادش پشیمان نشد.

 

هنرمند نه زینت المجالس است و نه اپوزیسیون

 

روحانی تاکید کرد: هنرمند نه قرار است زینت المجالس باشد و نه قرار است اپوزیسیون و هنرمند نه قرار است نوک پیکان تحولات سیاسی باشد و نه قرار است گوشه نشین خرابات و خانه.

 

هنرمند انسان اهل فکر، فن و اهل دل است

 

رییس جمهوری گفت: قرار نیست هر چه دولت یا جامعه یا حتی روشنفکران می گویند به تصویر بکشد که برداشت خود را دارد و قرار هم نیست که با دولت یا جامعه در ستیز باشد و بجنگد.

وی با بیان اینکه هنرمند انسان اهل فکر، فن و اهل دل است، اظهار داشت: برای برخی از هنرهایی که هنرمند برای ثبت و خلق آن ها نیاز به کمک دیگران دارد نباید در این زمینه دچار تردید و هراس شویم و برخی از روایت های تاریخی، دینی و حتی تاریخ معاصر شاید از حد یک شرکت خصوص در شرایط فعلی جامعه ما این بار سنگین به مقصد نرسد، اما معنا آن نیست که اگر کاری به هنرمند واگذار می شود در روایت تاریخ هم هنرمند کار خود را انجام می دهد.

رییس قوه مجریه گفت: اولین روزهایی که با جناب آقای جنتی در سال 1359 به صدا و سیما رفتیم جزو اولین آثاری که قرار شد ببینیم و برای تکمیل آن تصمیم بگیریم کار مرحوم علی حاتمی بود، آن کار آن زمان با بودجه عمومی انجام می گرفت و کار هنوز تکمیل نبود و فیلم مونتاژ هم نشده بود و قطعه قطعه فیلم را می دیدیم و اما معنایش این نیست که اگر هنرمند صاحب نامی سفارشی را دریافت کرد ذوق هنری او تسلیم آن سفارش باشد، او همچنان باید از خلاقیتش استفاده کند.

 

شاهنامه سفارش یک ملت و یک تاریخ بود

 

روحانی افزود: این چنین مشهود است که شاهنامه نیز به سفارش سلطان محمود سروده شد اما در واقع این شاهنامه سفارش یک ملت و یک تاریخ بود و آثار عظیم معماری از قبیل تخت جمشید و آثار اسلامی در اصفهان با حمایت حکومت بود، اما امروز به عنوان نماد یک ملت است.

روحانی با بیان اینکه هنر و آزادی رابطه مستقیم دارد، اظهار داشت: در غیر فضای آزاد، هنر واقعی خلق نخواهد شد؛ ما در بخش هنر نمی توانیم با دستور هنر را بیافرینیم و خلق کنیم.

 

فضای امنیتی می تواند جوانه هنر را بخشکاند

 

وی ادامه داد: هر گونه فضای امنیتی می تواند جوانه هنر را بخشکاند به تعبیر اقبال گفت ˈهر گاه خشک مغزی کوته نظر زمام امور را در دست گرفت هنر مجال بروز نیافتˈ.

 

دولت رسالت ترویج هنر را بر عهده دارد

 

رییس جمهوری در ادامه سخنان خود در جمع اهالی فرهنگ و هنر تاکید کرد: ما باید فضای مناسب را برای هنر فراهم کنیم؛ دولت برای خود رسالت ترویج را بر عهده می گیرد نه این که هنر فرمایشی را در دستور کار خود قرار دهد و البته برخی از موضوعات ملی مثل فرهنگ ایران و اسلام یعنی آنچه که هویت اسلامی و ایرانی ما را نگه می دارد و تعالی می بخشد، دولت موظف است از آنها حمایت بیشتر کند.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: ای کاش می شد افتخارات هنری ما به نمایش در می آمد؛ ای کاش می شد بر داستان های شاهنامه فردوسی و مثنوی مولوی که هر دوی اینها آکنده از قصه های دینی و ایرانی است به صورت آثار نمایشی، سینمایی، تلویزیونی و حتی رمان های خواندنی سرمایه گذاری می شد و دولت خود را موظف می داند در این گونه امور هم قدم های تشویقی و هم قدم های حمایتی بردارد.

 

نقش انقلاب اسلامی در شکوفایی هنر/ امام بین مردم متدین و هنر آشتی برقرار کرد

 

رییس جمهوری با اشاره به نقش انقلاب اسلامی در تاریخ هنر و هنر این سرزمین، اظهار داشت: شما می دانید قبل از پیروزی انقلاب بخش بزرگی از جامعه ما از هنر فاصله داشت؛ امام به عنوان احیاگر قرن که آزادی را برای این سرزمین به ارمغان آورد، یکی از خدماتش این بود که بین مردم متدین و هنر آشتی برقرار کرد و در دوران او بود که به عنوان یک فقیه و مرجع عالی قدر، حلیت هنر موسیقی با سرودهای انقلابی و میهنی فراهم شد و در عصر او بود که بسیاری از آثار ادبی و هنری اجازه نشر یافتند.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در تاریخ روحانیت شیعه امام (ره) تنها فقیهی بود که از یک فیلم و فیلمساز روشنفکر به نیکی یاد کرد.

روحانی با بیان اینکه انقلاب راه را برای توسعه هنر در همه لایحه های اجتماعی فراهم کرد، اظهار داشت: انقلاب موسیقی سنتی و یا به بیانی بهتر موسیقی ملی ایران را احیا کرد و قبل از انقلاب موج موسیقی های غربی و پاپ به گونه ای بود که در حال ویران کردن موسیقی سنتی بود اما انقلاب شرایطی فراهم کرد که هنرمندان بزرگی که قبل از انقلاب هم شناخته شده بودند، در فضای امن و سالم بعد از انقلاب رشد کردند و بالیدند و تیراژ موسیقی سنتی ما بالا رفت و بازار پر رونقی پیدا کرد.

 

دهه 70 اوج سینمای ایران بود

 

رییس جمهوری اظهار داشت: در حوزه سینما و هنر نمایشی نیز انقلاب اسلامی برکات زیادی داشت؛ همه منتقدان فیلم اذعان دارند که دهه 70 دهه اوج سینمای ایران بود و آثار بزرگ، بحث انگیز، متفکرانه و هنرمندانه به جامعه ما عرضه شد تا جایی که امروز ایران یکی از مدعیان جوایز جهانی مانند اسکار است.

روحانی افزود: جالبتر آنکه در فضای بعد از انقلاب، زنان و بانوان هنرمند بسیاری در بخش های مختلف هنر از جمله در سینما رشد کردند تا جایی که نه تنها بازیگری را بر عهده گرفتند بلکه در عرصه کارگردانی و نویسندگی نیز توانستند نقش خود را ایفا کنند در حالی که قبل از انقلاب خانواده های متدین و مذهبی این کشور اجازه نمی دادند فرزندان آنها و اعضای خانواده آنها در این زمینه ورود کند و این یکی دیگر از خدمات انقلاب اسلامی بود.

 

دولت مانع هنرمندان نخواهد بود

 

رییس جمهوری تاکید کرد: این دولت قصد ندارد ممیزی را در فرهنگ و هنر به صورت راه و مسیری که مانع کار هنرمندان باشد، ادامه دهد.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: ممیزی باید در چارچوب قانون و هدفمند باشد؛ اگر قانون ابهام دارد باید قانون شفافی و چارچوب شفافی را در اختیار همه قرار دهیم تا تکلیف همه روشن شود و کار وزارت ارشاد باید تقریبا یک کار اداری باشد؛ اگر می خواهیم کار ممیزی را انجام دهیم، باید گروهی از فرهیختگان، اندیشمندان، هنرمندان، عالمان حتی عالمان دینی در کنار یکدیگر بنشیدند و آنها باشند که بر هنر نظارت کنند.

 

کارمند دولتی نمی تواند ناظر خوبی برای هنر باشد

 

وی تاکید کرد: هنرمند می تواند بر هنر نظارت کند، کارمند دولتی نمی تواند ناظر خوبی برای هنر باشد.

چهره های شاخص حوزه های تئاتر و سینما، موسیقی، شعر، داستان و هنرهای تجسمی از جمله شرکت کنندگان در این دیدار هستند.

رییس جمهوری هنگام ورود به سالن، توسط «علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، «حسام الدین آشنا» مشاور فرهنگی و «حسین فریدون» دستیار ویژه خود همراهی می شد و مورد تشویق هنرمندان قرار گرفت.

 

مطالب پربیننده
آخرین اخبار
© استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع (خبرایران) مجاز می باشد.
طراحی، تولید و اجرا: دلتاوب